Det finns fler än ett sätt att använda databasen i undervisningen i ett flertal kurser inom akademi eller gymnasieskola. Vi kan hjälpa till med kursidéer inom ett flertal områden, eller ge support åt examensarbetande studenter.
Produktutveckling och design
Utforska en bredd av möjliga lösningar. Det är lätt att utgå från material man redan känner till när en idé ska förkroppsligas, exempelvis plast, stål eller trä. Databasen ger en rejäl kreativ input med den bredd av material som presenteras. Vilka möjligheter ger smarta textiler eller ett stötdämpande skum som genererar elektrisk spänning? Sök baserat på kategorier som hur materialet känns att ta på, om det tål utomhusbruk, är elastiskt, transparent…?
Vi kan också prata om cirkulära affärsmodeller eller biomimik – hur konstruerar naturen optimerade lösningar och hur kan vi lära oss av det?
Förslag på uppgift: I alla utvecklingsprojekt där en fysisk produkt ska utvecklas behövs material. Genom att söka upp lämpliga material som förverkligar idéerna kan man komma ett steg längre i beskrivningen av ett koncept, genom att peka ut vilka material och vilka av deras egenskaper som möjliggör en lösning.
Hållbar utveckling
Här kan vi prata lite om cirkulär ekonomi – nya sätt att erbjuda kundnytta och tjäna pengar på ett mer hållbart sätt.
Se inspirerande exempel på de lösningar som faktiskt görs, t.ex. mattor gjorda av gamla drivande fisknät. Filtrera på Sustainability > Waste material content och se material som är gjorda av spill, eller är upcycled – dvs blir minst lika bra i sin andra livscykel som i sin första.
Förslag på uppgift: Sök ut cradle to cradle-certifierade material. Läs på om deras bakgrundshistoria och beskriv hur det passar in i modellen för en cirkulär ekonomi.
Tillverkningsteknik
Databasen består inte bara av material utan även möjligheten att filtrera på kategorin Process – exempel som är utvalda på basis av hur de framställts – samt möjligheten att filtrera fram material lämpade för en mängd olika tillverkningstekniker.
Förslag på uppgift: Filtrera material utifrån en viss tillverkningskategori.
Materiallära
Genom databasen kan du få en uppdatering på de senaste och mest innovativa materialen, t.ex. marint nedbrytbara plaster av alger eller grafenbaserade 3D-printfilament.
Förslag på uppgift: Sök upp olika material som har en viss egenskap eller passar för en viss tillverkningsmetod och beskriv vilket som är lämpligast för en given applikation.
Inför besöket
Skolan ska ha en aktiv licens. Hör av er i god tid innan så vi kan boka tid i kalendern. Vi ser gärna att ni har en relaterad kurs eller ett case att jobba med när ni kommer till biblioteket. Då kan vi lättare ge en anpassad föreläsning och jobba praktiskt med ert case. Kanske vill ni själva hålla i en föreläsning i vår miljö och få hjälp att handplocka några relevanta material?